+ROLF
+149+Lobbyn+2.jpg

Scandic Grand Central

 

Scandic grand central

»Rolf såg möjligheterna ingen annan såg.«

Line.png
 
 

Vid projektets början var tanken att byggnaden från 1885 vid korsningen Vasagatan/Kungsgatan skulle omvandlas till kontor. Men redan på planeringsstadiet var det kämpigt att få ihop rätt avkastningssiffror. När projektet därtill stötte på till synes olösliga problem i den gamla byggnaden valde Jan Thelander, dåvarande chef för Projekt & Teknik på Diligentia, att kontakta ROLF. Rolf såg snabbt att här fanns potential för något helt annat.

 
 
 

Scandic Grand Central skulle blivit en klassisk kontorsbyggnad men blev tack vare ROLF ett av Stockholms mest trendiga och omtyckta hotell.

 
Line.png
 

”ROLF är en klurig arkitekt som jag hade kommit i kontakt med vid ett liknande projekt. Den gången handlade det om ett planerat hotellbygge i Sturegallerian där siffrorna inte var tillräckligt bra, bland annat för att det blev för få rum inom tillgänglig, byggbar volym. ROLF fick då i uppdrag att komma med en second opinion på projektet och vad hände? ROLF vred och vände, tänkte helt nytt och trollade fram ett helt extra våningsplan! När vi i styrgruppen såg lösningen, som var fullt genomförbar och korrekt enligt alla tekniska riktlinjer, trillade vi av stolarna! Alla insåg att det här var en fantastisk teknisk lösning som ROLF skapat. Så när projektet Klockan stötte på patrull kontaktade jag naturligtvis ROLF igen”, säger Jan Thelander.

 
”Teknik och estetik i ljuvlig förening”

”Teknik och estetik i ljuvlig förening”

 
 
 

Även på Klockan, numera känd som Grand Central, såg ROLF att byggnaden kunde utnyttjas mycket smartare. Hans Karlsson, huvudprojektledare på Arcona berättar: 
”När ROLF kom in i projektet tog hela bygget en ny vändning. ROLF såg möjligheterna alla andra missat. Plötsligt föll allting på plats.” 

Trots att bygget med kontorsbyggnaden kommit en bra bit och redan kostat en hel del pengar valde uppdragsgivaren att gå på ROLF:s nya linje som innebar en 180-gradig vändning – byggnaden skulle omvandlas till ett kosmopolitiskt hotell och inte en kontorsbyggnad. 

”Det var inget svårt beslut, alla insåg att ROLF:s förslag var mycket bättre och naturligtvis anlitade vi ROLF som huvudarkitekt för uppdraget. ROLF har både teknisk och arkitektonisk kunskap. Kombinationen var avgörande för att projektet skulle lyckas”, säger Jan Thelander. 

 
 
 
Jan Thelander

Jan Thelander

Rolf Andersson

Rolf Andersson

Hans Karlsson

Hans Karlsson

 
 

Hisschakt flyttades, nya entréer skapades och ventilationssystemet drogs om vilket skapade helt nya möjligheter. Designmässigt antogs förslaget om ett New York-inspirerat one of a kind-hotell där arkitekturen utgick från människorna och inte tvärt om.

”ROLF tänker rätt. Hans ambition är aldrig att skapa ett arkitektoniskt monument, passionen handlar snarare om människor och funktion, flöden och kluriga lösningar … samtidigt som det blir väldigt snyggt”, säger Hans. Jan Thelander håller med. 

”I Sverige är det mycket ovanligt att en arkitektbyrå besitter den här dubbla kunskapen som ROLF har. Den tekniska kompetensen är så hög att till och med installationsfirmor ibland får hjälp av ROLF. Som beställare är jag helt trygg med att ROLF:s lösningar både är estetiskt tilltalande, kostnadseffektiva och genomförbara. Det är unikt.”

 
Scandic Grand Central är idag ett New York-inspirerat one of a kind-hotell och nöjespalats.  Hotellet blev möjligt tack vare att ROLF i ett tidigt skede såg möjligheterna ingen annan såg.

Scandic Grand Central är idag ett New York-inspirerat one of a kind-hotell och nöjespalats.
Hotellet blev möjligt tack vare att ROLF i ett tidigt skede såg möjligheterna ingen annan såg.